Top Hoveniers

Zwemvijver laten aanleggen

Wilt u in eigen tuin zwemmen in glashelder en natuurlijk water? Het is mogelijk. De vijverspecialist van Hendriks Hoveniers is geheel gespecialiseerd in het aanleggen van zwemvijvers en Koi vijvers.

hendriks-hoveniers-zwemvijvers-1
shape-boxes-white.svg

Wellness in eigen tuin

Wellness is steeds vaker de luxe die de tuinontwerpers van Hendriks hoveniers integreren in de tuinen van nu. Uw woongenot wordt met een zwemvijver in eigen tuin nog groter. Naast gangbare wellness waterpartijen zoals een zwembad, tuin douche of buitensauna met jacuzzi, behoort zwemmen in natuurlijk water zonder chloor of chemicaliën echt tot de mogelijkheden.

Vormgeving van uw zwemvijver

Wilt u waterpret voor de kinderen of sportief zwemmen? De tuinarchitect tekent en ontwerpt uw wensen in uw huidige tuin situatie of ontwerpt een geheel nieuwe tuin. De mogelijkheden zijn legio; van een organische en natuurlijk vormgeving tot een strakke architectonische vorm.

Zwemvijver als vervanging voor zwembad

In de basis wordt vaak voor een zwemvijver gekozen als een vervanger van een zwembad. De techniek onderscheidt zich vooral in dat het zwemwater bij een zwemvijver gefilterd wordt door waterplanten in combinatie met uv-lampen. Er komt geen chloor aan te pas.

Subtiel en een lust voor het oog

Een zwembad is veel meer aanwezig, een zwemvijver daarentegen oogt natuurlijk en ook voor de wintermaanden een lust voor het oog. De tuinarchitect kan daardoor de vijver mooi integreren in het ontwerp bijvoorbeeld in de zichtlijn gezien vanuit de woning.

Veilig zwemmen in aangenaam water

Door gebruik te maken van schuine wanden, donkere folie en het circulerende water, warmt het water snel op, zonder koude gaten. Hierdoor kunt u van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst van de hele dag genieten van uw eigen paradijs. Wilt u alleen zwemmen dan raden wij u een diepte van ± 150 cm aan. Wilt u ook kunnen duiken dan adviseren wij ± 180 cm diepte, maar dieper kan natuurlijk altijd.

Kindvriendelijke zwemvijvers

Kindvriendelijk kunnen wij uw vijver maken door middel van een ondiep kinderbad, en/of een speelweide eventueel met een afgesloten zandstrand. Zo kan in overleg aan al uw wensen worden tegemoet gekomen.

Vijvertechniek voor schoon water
Een vijver kan op verschillende manieren worden ingericht:

  • als vijver met vissen;
  • een koivijver;
  • of wilt u er in kunnen zwemmen.

De gebruikerswens bepaald de techniek die gebruikt wordt voor het behoud van schoon water.

Hoe werkt natuurlijk filteren met een helophytenfilter?

De UV- lampen worden toegepast om de zweefalgen te doden. Het water met de gedode zweefalgen gaat vervolgens naar het plantenfilter oftewel het helophytenfilter. Het filtergedeelte van de zwemvijver wordt gevuld met een lava substraat. Na veel experimenten bleek lava het beste substraat te zijn.

Lava is verkrijgbaar in allerlei soorten met verschillende eigenschappen. Lava is een poreus gesteente waar veel nuttige bacteriën aan hechten en helofyten (moerasplanten) goed in groeien. Het zwemwater wordt door de lava gepompt waar zich de biologische processen afspelen.

Anaërobe en aërobe bacteriën gaan de afvalstoffen, die in het water zitten, op natuurlijke wijze te lijf en zetten dit om in methaan en nitraat. Het methaan verdampt uit de filter en het nitraat houden we over. Dit nitraat (voedingsstof) wordt door de helofyten (waterplanten) opgenomen als voeding. Hoe ‘armer’ het water hoe meer helder het zwemwater zal zijn. Het plantenfilter is om de zogenaamde draadalgen tegen te gaan.

Waterplanten als schoonmakers

Voor zwemvijvers is een speciale groep helofyten oftewel waterplanten nodig. Wij hebben hier veel ervaring mee, en mede door onze eigen vaste toeleveranciers hebben we een uitstekende combinatie weten te ontwikkelen. Deze planten worden één à twee keer per jaar gesnoeid en zo wordt tegelijkertijd het afval uit de zwemvijver verwijderd. Naast de elementen moet het grove vuil zoveel mogelijk worden afgevangen om bodemslib tegen te gaan. Skimmers kunnen worden aangelegd om oppervlakte vuil af te vangen zoals bladeren die in de zwemvijver waaien.

Uniek gepatenteerd filter voor doorspoelen vijverfilter

Naast het reguliere filtersysteem wat bij zwemvijvers wordt toegepast heeft de vijverspecialist van Hendriks Hoveniers een systeem ontwikkeld dat het natuurlijke plantenfilter ‘gespoeld’ kan worden. Het unieke en gepatenteerde filter is door de vijverspecialist van Hendriks Hoveniers het ontworpen doorspoelsysteem. U hoeft, hooguit eens per jaar het filter door te spoelen. Het filter kan niet meer verstoppen of dichtslibben. Dit in tegenstelling tot andere zwemvijver systemen, waarvan het filter om de 4 á 5 jaar geheel moet worden leeggehaald en schoongemaakt. U bent met dit systeem verzekerd van een altijd kraakheldere gezonde vijver. Daarbij is het doorspoelen van het filter eenvoudig en vergt weinig tijd. Nog een pluspunt is: het water wordt uit het zwemgedeelte van de vijver via de bodemafvoer rechtstreeks in het filter gepompt, waardoor de bodem van het zwemgedeelte schoon blijft.

Folie types

Een zwemvijver kan op verschillende manieren gemaakt worden. Een strakke gemetselde vijver bak die bekleed wordt met folie of een organische vorm, het is allemaal mogelijk. De kleur van het folie reflecteert de kleur. Zwart, antraciet of blauw folie, de tuinarchitect zal met u de mogelijkheden bespreken. De randafwerking van de vijver wordt uitgedetailleerd en passend gemaakt bij de stijl van de tuin. Een dunne stalen rand, hardhout of natuursteen. Het folie wordt geheel weggewerkt en komt nauwelijks in het zicht.

Meer informatie over zwemvijvers aanleggen

Bent u geïnteresseerd in het aanleggen van een zwemvijver door Hendriks Hoveniers of wilt u meer informatie over zwemvijvers? Neem dan contact op met ons. We kijken graag met u naar de mogelijkheden. Dat doen we in een aantal stappen:

Stap 1: Graag maken wij een vrijblijvende afspraak bij u in de tuin om de wensen door te nemen;
Stap 2: Intekenen van de zwemvijver en het bijhorende plantenfilter in uw nieuwe of bestaande tuin met de tuinarchitect;
Stap 3: Opstellen van een kostenraming en keuze welk type techniek;
Stap 4: Doornemen van eventuele aanpassingen en maken van een bevestiging;
Stap 5: Uitvoering buiten;
Stap 6: Nazorg/ onderhoud.

Geef een groene boost aan uw tuin
~Diderik Corts
(0316) 26 81 07 info@hendriksultiemeklasse.nl
Diderik